úterý 11. srpna 2015


.... A PAPRIKA PO TŘETÍ - NAKLÁDANÁ PIKANTNÍ



Léto je v plném proudu, prázdniny stále dotují naše nervové a imunitní systémy denními dávkami odpočinku, sluníčka a pohody, ale některé věci se prostě musí udělat.
Před týdnem jsem ronila slzičky dojetí, když se mé starší dítě vdávalo a tak jsem v rámci svatebního veselí a poveselí jaksi nedošla pro objednané pálivé papriky. Slovenské pálivé papriky, které jsme za minulého období běžně kupovali v zelenině a teprve doma jsme zjistili, jestli to jsou papriky sladké, nebo "ohně", které se směle dají přirovnat k papričkám Trinidad Moruga Scorpions. Jednou jsem bláhově tyto slovenské ohně chtěla "oslabit", tak aby byly poživatelné, a v dřezu jsem na napůlené papriky napustila horkou vodu. Způsobila jsem si inhalaci kapsaicinem, a byla jsem ráda, že jsem se neudusila.
Dnes pálivé slovenské papriky nejsou téměř k sehnání, ale jsou šikovní pěstitelé, kteří je mají.
Ostré slovenky jsem si tedy vyzvedla včera ve velkoskladu NICKFRUIT, vybrala zelí na náplň a jela s voňavým nákladem domů. I když byly papriky v kufru mé Žabky, pálivá papriková vůně svištěla dvoukilometrovou ohnivou čarou za autem, a byla tak silná, že byla skoro vidět.
Jako každý rok, i letos jsem papriky nakládala způsobem, jakým je nakládala moje řecká babička. Vůni si uchováme v paměti na dlouhá léta, a tak, pokaždé, když nakládám papriky, je to pro mě rituál živých vzpomínek na babičku, poděkování přírodě a zemědělcům za práci vloženou do výsledného lusku a také úcta a respekt ke všem těm pidi mini živým organizmům, které přetvoří čerstvou zeleninu na fantasticky chutnou, zdraví prospěšnou pochoutku. Ale o tom někdy příště a podrobněji.
Dnes mám však jiný recept k vyzkoušení.
Protože mi letos v zimě moc zachutnala naložená paprika mé sestry, musela jsem ji vyzkoušet.
Použila jsem recept na Pikantní papriky plněné zelím, ovšem, musela jsem ho přizpůsobit jednak k velikosti paprik, pak k množství, a také k zavařovacím sklenicím, které jsem použila.
Takže jdeme vařit:

SUROVINY A POTŘEBY:

Papriky (počet kusů záleží na vás a také na tom jaké máte zavařovací sklenice, do 0,7 l sklenice se vlezou
2 - 3 papriky)
Zelí bílé hlávkové (60 g - 100 g na jednu papriku - opět to závisí na velikosti paprik)
Sůl - cca 1,6 - 2 g na 1 papriku (například, pokud máte 10 paprik, dáte 20 g soli)
Cukr - 2,5 g na 1 papriku
Olej - po 1 kávové lžičce do každé sklenice

Nálev
Sůl - 0,5 g na 1 papriku
Cukr - 1 g na 1 papriku
Ocet - 0,10 dcl na 1 papriku
Černý pepř celý - 1-2 kuličky na 1 papriku
Nové koření - 0,5 - 1 kulička na 1 papriku
Bobkový list - na 6 paprik 1 ks větší
Hořčičné semínko - na 6 paprik 1 kávová lžička
Voda - 0,4 dcl na 1 papriku

Postup

Umytým paprikám odkrojíme vrchní část se stopkou a vybereme jadřinec. Připravíme si náplň ze zelí, které nakrouháme, nebo nakrájíme na jemno, zasolíme a zacukrujeme, pomačkáme, promneme a necháme mírně zavadnout. V původním receptu píší, že se má nechat odležet 2 hodiny tato směs, já pomačkala a jakmile bylo zelí měkké, už jsem jím plnila papriky. Papriky vkládáme špičkou dolů do sklenic. Vzhledem k jejich tvaru vznikne ve sklenici několik "fuků", které můžete vyplnit nakrájenými proužky paprik, takto, tento plonkový prostor bude využitý účelně. Nakonec
Připravíme si nálev tak, že všechny suroviny dáme do kastrólu a povaříme od varu 3 - 5 minut. Horkým nálevem, i se všemi těmi kuličkami a listy, zalijeme sklenice a zašroubujeme víčky. Poznámka sice pozdě, ale raději dodatečně - sklenice a víčka před nakládání vysterilizujeme vařící vodou, sklo, pokud se vejde, lze sterilizovat i v mikrovlnce.
A poslední fáze je sterilizace. Sklenice s naloženými paprikami sterilizujeme ve vodě o teplotě 90 °C přibližně 30 minut. Pozor na horké vody, víčka, hrnce.

Tak hodně štěstí a pak dobrou chuť z Kuchyně v Malíně



Žádné komentáře:

Okomentovat