čtvrtek 10. září 2015

KEFÍR - SPOLEČENSTVÍ, KTERÉ JE VZÁJEMNĚ PROSPĚŠNÉ

Dnes Vám představuji úžasné přátelé, kteří bydlí už nějakou dobu s námi doma, společnost bakterií a kvasinek obecně nazývanou kefírová zrna. Říká se, že kefírová zrna, nebo-li kefírovou houbu nesmíme prodávat, pouze dávat. Já ji také dostala a jsem za to velmi vděčná.
Kefírová houba je nenáročné společenství. Na to, aby rostlo a množilo se, chce pouze mléko. Čím tučnější je mléko, tím lepší kefír z houby je, a tím lépe se houbičce daří.
Co se tomuto společenství organismů nelíbí? Kovové "zbraně". S kovem se nekamarádí, kov je zabíjí. Tedy, při manipulaci s kefírovou houbou používáme vlastní ruce (ty mají nejraději), skleněné nádoby, plastové lžičky, sítka opět pouze z plastu.
Každých 24 hodin kefírová zrna zpracují mléko na úžasný produkt - kefír, který je tak prospěšný našemu organismu, že možná ještě ani neznáme všechny jeho pozitiva.
Dnes jsem si připravila koktejl - po novu smoothie, z kefíru, banánu, jablíčka a nektarinky. Kromě banánu, jsem nic neloupala, pouze umyla, vykrojila jadřince, odpeckovala. Vše, i s kefírem, do mixéru dala a na drobno rozmixovala.
A protože mám ráda i něco pevného do bříška, upekla jsem si v toustovači tři mini plátky chleba, natřela opravdu čerstvým máslem, domácí broskvovou marmoškou a završila sýrem Rahmkäse (běžně k dostání v Lídlu). Výsledek chutí byl naprosto unikátní.
Tak krásný den s krásnou snídaní přeji

Kefír sliji přes plastové sítko

Sítkem potřepáváme, poklepáváme o nádobu (džbánek)

Jablko, banán, nektarinka

Všechno pěkně do mixéru a pomixovat

Hotový koktejl - smoothie - i se slupkami 

Na sucho opečený chléb, máslo, broskvová marmeláda, sýr

Tato kombinace je delikatesa. A jak jinak začít den, než delikatesou



Žádné komentáře:

Okomentovat