pondělí 10. srpna 2015

PEČENÉ PAPRIKY S ČESNEKEM A OLIVOVÝM OLEJEM

 

Tento předkrm řecké kuchyně je jedním z mých nejoblíbenějších. Paprika je úžasná zelenina, dá se upravovat jako předkrm, hlavní jídlo, salát, jako nakládaná či kvašená.
Dnes se s Vámi podělím o recept na pečené papriky s česnekem.
Je léto a teplo a to je téměř vždy spojeno s pobytem venku. A venku se dá vařit, péct, grilovat, jíst, pít a odpočívat. Pečené papriky téměř nikdy nechybí na našem stole. 
Pojďme vařit.

Suroviny a potřeby:
Papriky
Česnek - dle osobní oblíbenosti
Olivový olej
Vinný ocet
Sůl
Mikroténový sáček

Papriky (množství záleží jen na vás) omyjeme a tak jak jsou, je dáme na gril, pečící kámen nebo na rošt trouby. Pokud jsou doma v troubě, doporučuji umístit pod rošt plech s vodou, nebo alobal, protože papriky při pečení praskají a pouštějí šťávu. 
Papriky pečeme při nejvyšší teplotě. Jakmile vidíme, že tmavnou, hnědnou, papriky obrátíme tak, aby se opekly ze všech stran.
Upečené papriky poznáme tak, že jsou hnědé, a také jsou "vyfouklé" a měkké. Slupka je uvolněná. Papriky odebíráme z grilu, trouby za stopku, (pozor, pálí!) a vkládáme do mikroténového sáčku. Zavážeme a v misce necháme zavadnout. Jakmile jsou papriky vychladlé tak, aby se daly udržet v rukou, sloupneme slupku, která se zavadnutím uvolnila. Většinou to jde velmi dobře. Má zkušenost: papriky, které jsou staršího data narození, já jim říkám babičky, většinou sloupnout nejdou, slupka se stala příliš tenkou a nejde oddělit. Tyto papriky neloupu, nechávám je tak jak jsou. 
Papriky i s jadérky a stopkami dáme do misky, přidáme i šťávu, která během loupání vytekla do sáčku, osolíme, česnek nasekáme na drobno (můžete samozřejmě česnek prolisovat lisovátkem, já jej ale používám co nejméně, zdá se mi, že česnek jaksi ztratí ne své kráse, pokud ho proženu těmi dírkami, ale může to být jen moje představa, takže klidně lisujte, pokud je vám to milé), přidáme do misky s oloupanými paprikami, mírně pokapeme vinným octem, a jemně promícháme.
Podáváme jako předkrm, salát, nebo jen tak s chlebem. Šťáva z paprik s olivovým olejem je naprosto úchvatná, takže, jak říkají a konají Řekové "βουτάμε, βουτάμε", což znamená, máčíme, máčíme a vychutnáváme! Tak hodně štěstí při přípravě a Καλή όρεξη - Dobrou chuť !

Loupání slupky papriky
Červená paprika se také dá upravit jako zelená


Žádné komentáře:

Okomentovat